Bilo jednom u Srbiji

Bilo jednom u Srbiji

LESKOVAČKA BAJKA U TRI ČINA, SA SREĆAN KRAJ!

Dvojica mladića Dine i Cone, vraćaju se iz Prvog svetskog rata posle pet godina.
Dineta su saveznici nekim čudom odveli do Pariza, gde je naučio sve o lepotama života, lepim Parižankama i svetlima metropole.

Cone je, posle ranjavanja spletom okolnosti, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je shvatio da se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha.

Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani „duhom slobode i napretka” koji su osetili u „velikom svetu”, vraćaju se u svoj oronuli Leskovac. Dine u mali, sada već nepostojeći bioskop, a Cone, već ”sahranjen”, na venčanje svoje verenice.

Njegova lepa Zorka, posle pet godina čekanja, nevoljno daje pristanak da je otac uda za ratnog liferanta, nešto starijeg, ali naočitog Aćima Prokića.
Od tog trenutka počinje borba „starog” i „novog” u svakom smislu.
Cone i Dine, uz diskretnu i mudru pomoć starog i bogatog, gazda Mite, svakim danom dodaju po jednu novu nijansu učmalom sivilu palanke. Primitivnost se povlači pred
modernim shvatanjima, orijentalna nošnja pred sirotinjskom varijantom pariske i bečke mode, konjske zaprege zamenjuju prvi automobili, blatnjave ulice nestaju pred „svežom” kaldrmom i belom kamenom kockom...

Orijentalna kasaba postaje moderan evropski gradić – „balkansko čudo” od prosperiteta. Vlasnici preko 50 fabrika, preduzeća, mlinova, pivara… formiraju
sopstvenu banku, koja posle nekoliko godina postaje najbogatija u Kraljevini.

Cone je postao vlasnik najbolje tekstilne fabrike i povratio svoju verenicu Zorku. Dine je doneo prvi ton film u svoj bioskop i zauvek promenio ukus mladih sugrađana.
Pritom je „usnimio istoriju” da buduće generacije znaju kako je Leskovac postao Najveći Mali Grad.

 

Leskovac.rs
previous arrow
next arrow
Slider