1.jpg
1.jpg
2.jpg
2.jpg
3.jpg
3.jpg
previous arrow
next arrow
Pozorišta

Pozorišta

Još od kraja 19. veka u Leskovcu je postojala tradicija pozorišnog života. Prvo diletantsko pozorište „Jug Bogdan“ osnovano je 1896. godine.U periodu između dva svetska rata pozorište u Leskovcu doživljava uspon, razmenjujući repertoar sa drugim pozorištima u Srbiji.

Publika u Leskovcu je mogla da vidi velikane srpske scene Dobricu Milutinovića u Šekspirovom "Mletačkom trgovcu" ili u "Otelu", Žanku Stokić, Milivoja Živanovića i druge. Mogla je takođe da uživa u repertoaru pozorišne grupe Dušana Radekovića, kao i u drami Maksima Gorkog "Na dnu" u izvođenju ruskog "Hudožestvenoga teatra" .

Leskovačko gradsko pozorište je osnovano 1926, godine, prva predstava "Smrt majke Jugovića" je prikazana u sali hotela "Pariz". Tokom dve godine postojanja odigrano je preko 300 predstava. Osim profesionalnog pozorišta, u Leskovcu su studenti formirali Akademsko pozorište (1934), na čijem čelu se nalazio Bora Dimitrijević. S povremenim prekidima, trajalo je sve do početka Drugog svetskog rata. Najpopularnija predstava je bila "Oslobođenje Koste Šljuke". Akademsko pozorište je, pored pozorišnih predstava prikazivalo vesele večeri sa skečevima, horskim recitacijama i scenskim formama političkog sadržaja.
Pozorišna trupa koja je u godinama pred sam rat ostvarivala najviše uspeha, bila je dramska sekcija Kulturno- umetničkog društva "Abrašević".
U Gimnaziji i osnovnim školama postojala su i sa uspehom radila đačka pozorišta, kojima su rukovodili nastavnici i učitelji. Svojim radom dala su lep prilog dramskom stvaralaštvu Leskovca.
Pozorišne predstave su obično davane u sali ili bašti hotela. Publika je sedela za kafanskim stolovima, a za vreme predstave služena je večera. Kelneri su manevrisali između stolova, čuo se razgovor gostiju sa kelnerima, zveckali su tanjiri, i to je, objektivno, remetilo tok predstave i ometalo glumce.

Izvod iz monografije
„Zlatno doba Leskovca 1918-1941“
Zvonimir Šimunec
Mira Ninošević
Veroljub Trajković

Ministarstvo kulture
Filmski centar
Leskovac
RTS
Slide 1
Gradjevinar.jpeg
Slide 1
GW
Ministarstvo-DUiLS.jpeg
FHI Zdravlje
Narodno Pozoriste
muzej-leskovac-logo-180.jpeg
Hotel Gros
Etno brvnara Gros
Apostolovic180
DCP Hemigal
OTP banka
Martini Vesto - copy
Moravka pro
Home Centar VERA
Stefaneli Interacional
Lilly drogerie
BENU apoteka
Destilerija Porečje Vučje
Slide 1
Kozarak
Randjelovic.jpeg
Stankovic-D-Sainovac.jpeg
Viatec-Wood.jpeg
DrvoprometKocic.jpeg
Bland.jpeg
DrvoproduktVG.png
ludjo_stil.jpeg
termopellet.png
ABD.jpg
nivan-komerc.jpg
Prima Nova
Zlatan Trag
Budućnost promet
Keramika Leskovac
ZDK Media Bilbordi
Hotel Bell Inn
Dnevni Juga
Kanis
AC Stanković
previous arrow
next arrow